Inlenen van engineers:

Wat is de ideale duur?

Als ingenieursbureau voeren wij zowel (deel)projecten uit vanuit onze kantoren, als op locatie. In dit laatste geval werken onze engineers mee in het engineeringsteam van onze opdrachtgever. Als het gaat om hoe lang je een engineer inleent, hebben wij projecten meegemaakt van 2 weken lang, maar ook van 2 jaar en langer. Wat wij vaak zien gebeuren, is dat onze engineer in eerste instantie voor een project met beperkte periode wordt ingehuurd, waarna de periode keer op keer verlengd wordt. Maar haal je daarmee wel het beste uit je projecten? En wat is dan de ideale duur voor het inlenen van een engineer?

Laten wij die vraag meteen tackelen: er is geen ideale duur voor het inlenen van engineers. Elk project vraagt om iets anders. Sommige projecten hebben een doorlooptijd van 3 maanden en andere projecten duren 1,5 jaar. Om het inlenen van engineers optimaal te benutten, moet je dus redeneren vanuit het project voor handen. Inhuren voor de duur van het project of voor een bepaalde fase van het project. Dat betekent dat je veel doelgerichter engineers inhuurt. De gedachte ‘We hebben het erg druk, dus ik kan er voorlopig wel een engineer bij gebruiken, ongeacht waarvoor ik hem/haar inzet’, laat je daarmee dus ook los. Vragen als ‘Wat heb ik nodig om dit project succesvol op te leveren?’ en ‘Hoe zorg ik voor een goede doorloop van de verschillende werkzaamheden?’ gaan dan meer de boventoon voeren.

In deze blog geven wij je 5 tips voor hoe je het beste haalt uit het inlenen van engineers, met jouw projecten als uitgangspunt:

Vergroot de flexibiliteit
van jouw engineeringsafdeling

Door projectgebonden engineering in te lenen, blijf je flexibel om mee te kunnen bewegen met veranderingen in het project én in de markt. Je behoudt daarmee de flexibiliteit om bij te sturen wanneer dat nodig is. Het grote gemak van het inlenen van engineers is dat je snel kunt afschalen als dat nodig is. Wil je op de meest effectieve en efficiënte manier gebruik maken van ingehuurde engineers? Dan is het wel belangrijk dat je die ingehuurde expertise en capaciteit op de juiste manier inzet.

Zet expertise en capaciteit
efficiënt en doelbewust in

Loop je vast in je project of op jouw R&D afdeling? Heb je er weleens aan gedacht om voorafgaand aan het project te bedenken in welk stadium je bepaalde kennis nodig hebt of capaciteit te kort gaat komen? Hoe haal je die expertise (tijdelijk) in huis? In hoeverre helpt een frisse blik? En hoe snel ben je in staat om extra capaciteit aan te boren?

Er zijn een paar situaties die we regelmatig bij opdrachtgevers terugzien:

  • Projecten worden niet aangenomen omdat specifieke kennis gemist wordt.
  • R&D afdelingen zitten vast in een tunnelvisie.
  • Er wordt krampachtig vastgehouden aan engineers. Hierdoor voeren ‘beschikbare engineers’ de werkzaamheden uit, in plaats van ‘de meest geschikte engineers’. Neveneffect is dat engineers met een specifieke expertise lang niet altijd hun kwaliteiten goed kunnen inzetten, te weinig uitgedaagd worden en in het ergste geval gedemotiveerd raken en/of vertrekken.
  • Tegen het einde van een project moet er ‘ineens’ extra capaciteit komen.

 
Hier van tevoren goed over nadenken, heeft veel voordelen. Zoals het minder bezig zijn met ‘brandjes blussen’. Het zorgt voor minder stress, doordat je in control blijft. Maar het grootste voordeel is toch wel dat je op deze manier expertise en capaciteit efficiënt en doelbewust inzet. Zo voorkom je dat specialistische kennis ligt ‘weg te rotten’ en zorg je dat het ingezet wordt op het moment en de plek waar het nodig is.

Bouw een poule op
van vaste flexibele engineers

Wij zien regelmatig dat opdrachtgevers niet projectgebonden inlenen en pas inhuren als het (te) druk is. In die (te) drukke periode, testen ze wat een engineer zoal kan, door hem/haar op verschillende projecten mee te laten draaien en zetten hem/haar in waar het op dat moment handig is. Het risico is dat er te weinig tijd en aandacht in begeleiding gestoken wordt, omdat iedereen te druk is. Dat kost al met al veel (inwerk) tijd en het gevaar is groot dat de kwaliteiten van de ingeleende engineer onvoldoende gezien en benut wordt.

Als je werkt met een vaste, flexibele schil, verlies je geen tijd aan het inwerken van engineers. Door zowel junior als senior engineers herhaaldelijk, projectgebonden in te lenen, bespaar je jezelf deze ‘test’ en inwerkperiode. Bij elk nieuw project pakken zij de werkzaamheden sneller op. Zij springen gemakkelijk bij en geven wat nodig is om het project naar een hoger plan te tillen. Daarmee worden die 3 maanden of 1,5 jaar efficiënt en effectief benut en is de toegevoegde waarde van de ingeleende engineer het grootst.

Werk samen met een
betrokken engineeringspartner

Zo’n flexibele schil kun je het beste opbouwen als je samenwerkt met een betrokken engineeringspartner. Een engineeringspartner die jouw organisatie goed kent en met je meedenkt, helpt je om het inlenen van engineers zo efficiënt en effectief mogelijk te laten verlopen.

Overweeg om (deel)projecten
uit te besteden

Werk je bij een productiebedrijf die geen eigen engineeringsafdeling heeft? Of ben je een machinebouwer die machines engineert voor klanten, maar geen tijd kan vrij maken voor het optimaliseren van jouw eigen productieproces? Alle engineering die niet onder jouw core business valt, zou je kunnen uitbesteden. Hierdoor kan jouw organisatie of engineeringsafdeling zich blijven focussen op jullie core business. Daarmee kun je de engineeringscapaciteit en expertise van jouw afdeling zo inzetten, dat je er het meeste uit haalt.

Wat is het break-even-point
van flexibiliteit?

Hoeveel mag flexibiliteit kosten? En hoeveel levert het je op? Voor elke organisatie ligt het antwoord hierop anders. Wat wij wel kunnen stellen, is dat de flexibiliteit en afwisseling van engineeringscapaciteit je vijf belangrijke voordelen biedt:

  • Het geeft je de mogelijkheid om een frisse blik te benutten
  • Het helpt bedrijfsblindheid te voorkomen
  • Het zorgt voor kruisbestuiving van kennis
  • Het helpt je om grotere stappen te zetten in innovatie
  • Het zorgt er voor dat jij gefocust kan blijven op jouw core business